Hur får du information om saker och ting?

Det finns fortfarande folk som läser böcker. Även om det är en ebok så är det ju alltjämt tal om en bok. Men det finns också de som inte ser meningen med att sitta och bläddra i en bok. Inte för information och inte för underhållning. Hur får du information om saker och ting?

Nätet gör det lätt att hitta information

Oavsett om du vill veta allt om mello nässpray eller vill veta mer om Skansen-profilen Jonas Wahlström så är det snabbt ordnat online. Fast när vi söker efter information eller berättelser online så måste vi förstå att det sker en gallring. Det här är inte som när vi själva aktivt väljer en bok som en viss person har skrivit.

Du kan ju söka på Youtube efter information om en viss planta eller något annat. Då kommer det en massa videos som förslag till dig. En del kan vara gjorda av experter och andra av folk som bara vill synas.

Om du istället söker efter experter på den planta du vill lära dig om så kan du ta nästa steg och beställa en ebok från den personen! Detta kan du göra oavsett om du vill hitta en godnattsaga barn tycker om eller om du undrar vad vetenskapen bakom fenomenet pissetofflor är.

Poddarna tar över

Vi tycker ju om ljudböcker för de gör det så mycket lättare att läsa. Information som delas med ljud är populära. Det ser vi inte minst på portaler som Spotify som började som musiktjänst. Nu är detta lika mycket en poddtjänst.

Folk spelar in poddar och intervjuar experter. På så vis blir det mycket enklare att få information. Du kan söka med tjänster som Spotify för att hitta en viss läkare eller annan expert som talar om vad de vet på ett språk som du förstår.

Detta är ju mycket enklare än att läsa en hel bok av samma person. Men det är förstås ganska vanligt att folk som får upp ögonen för olika ämnen via poddar sedan beställer böcker för att läsa mer. På detta vis kan sökning efter information via podcasts ändå vara mycket bra för bokindustrin.

Möjlighet att hitta smala böcker

Möjligheten att finna information online och via poddar är väldigt bra för smala böcker som kanske är självpublicerade. I takt med att vi lär oss alternativa vägar till information så blir det också lättare för de som vill sprida sitt budskap att nå fram. De måste inte bli godkända av Bonniers eller SVT först.

De måste inte ens bli godkända av Youtube. När det blev tydligt att tjänster som Youtube och Facebook blockerar vissa typer av information så skapades nya portaler. Detta så att den som vill veta mer än vad etablerad media tycker är tillräckligt kan göra det.