Har du dåligt samvete för att du inte läser godnattsaga för ditt barn varje kväll? Det finns så många fina sagor för barn men när kvällen kommer vill du bara lägga huvudet på din egen kudde. Det är inte alls ovanligt att godnattsagor slutar med att både förälder och barn snarkar innan två sidor av sagan har lästs.
Men sagor för barn är ju viktiga och din godnatt saga kan påverka barnet på ett så positivt sätt. Lösningen stavas eböcker och du har många tjänster att välja från. Bland eböckerna finns nämligen ljudböcker och då behöver du inte själv läsa sagor för barnet.
Du kan kika på Tales urval av ljudböcker för barn och ungdom. Där finns det många bra böcker som du säkert kommer att gilla att lyssna på tillsammans med ditt barn!
Så fungerar ljudböcker som godnattsaga
En ljudbok är ju en bok som har spelats in av någon som läser den. Många gånger kan det vara en känd person. Om du får fatt i svenska sagor från Astrid Lindgren kanske du hittar en version där det är Astrid själv som läser upp.
Sagan kan spelas upp från din smartphone via en portabel högtalare eller kanske med hörlurar till barnet. Fast för en kort godnattsaga behövs det knappats lurar. I varje fall inte om miljön i hemmet är lugn då det blir läggdags.
Gör följande:
- Gå med på en eboksida
- Ladda ner sagor för barn
- Välj en god natt saga
- Lägg dig ned vid ditt barn
- Lyssna och njut!
Det här är ju en underbar aktivitet att göra tillsammans. Det spelar ju ingen roll om det är du eller författaren som läser boken. Huvudsaken är att barnet får höra sagor som utvecklar tänkande och språk. Kanske utvecklas du också lite av detta!
Sagor för barn är viktigt för språket
Att sagan får ligga som grund för lärandet är inget tillfälligt. Idag vet vi att sagor utvecklar barnets språk. När vi lyssnar på sagor så lär vi oss samtidigt ord. Det är oundvikligt. För dig kan det ju verka självklart vad som menas med ord som lada, midnatt och annat som du inte säger eller tänker på varje dag.
Men för ett litet barn är det inte det. Många ord är helt nya eftersom de inte ingår i era vardagssamtal. På grund av detta är det fint att även ha boken med bilder då ni lyssnar. Då kan ni se bilderna som beskriver det som sägs vilket kan vara extra bra för inlärning av ord.
Men det går också bra att höra en kort godnattsaga utan att ha en bilderbok att titta i samtidigt. Godnattsagor utan bilder kommer också att verka utvecklande för barnets språksinne och för mer. Sagan handlar ju om situationer som kan vara spännande att tänka på.
Ni kanske är för trötta på kvällen för att prata om det men var beredd på att barnet kan vilja prata om sagorna ni hör vid annat tillfälle. De kan väcka tankar och kan fungera som en mycket fin grund för viktiga samtal mellan dig och ditt barn.
Välj rätt sagor för barn
Oavsett om du väljer att spela upp sagor som ljudböcker på dagen eller som godnatt saga på kvällen så ska du välja rätt sagor för barn. Att du skrattar hysteriskt åt Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann är en sak. En sådan berättelse är bara konstig för ett litet barn.
På samma sätt kan sagor som är för äldre barn inte alls vara av intresse för yngre. Dessutom har barn också särskilda intressen. Du vill lära dig körkortsteori och barnet vill veta allt om dinosaurier. Så se till att välja rätt tema för ditt barn så får ni ut mycket mer av ljudbokssagorna.
Glöm inte att barn vill höra samma saga om och om igen
En annan sak som är bra att veta när du ska välja godnattsaga som ljudbok till ditt barn är att barn tycker om att höra samma saga om och om igen. Det kan ju bli nog så jobbigt då det är du som ska läsa den men det är en baggis då godnattsagor är inspelade.
Tänk inte att ni redan har spelat en viss saga 5 gånger. Den kan spelar hundra gånger och mer. Om barnet säger att hon vill höra sagan om geten och pojken igen så är det bara att bocka och buga. Det blir sagan om geten och pojken!
Behovet av att höra samma sagor många gånger hänger ihop med att vilja känna igen sig. Dessutom upptäcker barn nya dimensioner även i en kort godnattsaga om de får höra den flera gånger.
Du behöver ju inte lyssna så strunta i att du kan sagan utantill. Du kan tänka på annat eller så låter du barnet lyssna ensam om du hellre ordnar med det sista i köket innan du lägger dig ner och möter nattens drömsagor i ditt eget huvud!